Nieuws Medische Parasitologie

Deze nieuwsrubriek bevat voornamelijk informatie over diagnostiek en behandeling van parasitaire infecties bij de mens.
Voor meer algemeen nieuws betreffende de NVP zie Vereniging Nieuws

26-11-2015Najaarsbijeenkomst food for tought

Afgelopen vrijdag was de jaarlijkse najaarsbijeenkomst van de NVP met veel casuitiek en interessante parasitologische verhalen. Voor diegenen die er niet bij konden zijn of de verhalen nog eens rustig willen bekijken hier de presentaties.

14-10-2015Dode eekhoorns door toxoplasmose

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 13 oktober 2015

Vorig jaar werd vanaf augustus gemeld dat in Twente eekhoorns dood uit bomen vielen. De onderzoekers van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) hebben, in samenwerking met de Zoogdiervereniging en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vastgesteld dat meer dan de helft van de in het najaar 2014 onderzochte (rode) eekhoorns is doodgegaan aan toxoplasmose, in de volksmond ook wel bekend als ‘kattenbakziekte’. De meeste andere dode eekhoorns vertoonden lichamelijke verwondingen, en waren onder andere verkeersslachtoffers. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor besmetting met een virus of voor vergiftiging.

www.natuurbericht.nl

05-10-2015Nobelprijs geneeskunde 2015 voor parasitologen

De Nobelprijs voor geneeskunde wordt dit jaar gedeeld door drie parasitologen. William C. Campbell en Satoshi Omura delen de prijs met Youyou Tu. Zij deden allen onderzoek naar de behandeling van rivierblindheid en malaria.

nobelprijswebsite The Guardian

Factsheets: Malaria Onchocerca volvulus (rivierblindheid)

17-09-2015Helft minder malaria doden sinds 2000

In een gezamenlijke rapport van de  World Health Organisation (WHO) en UNICEF,wordt gemeld dat  het aantal met nieuwe malaria gevallen is gedaald met 37 procent en het aantal doden met 60% is gedaald sinds 2000.

Lees meer: Algemeen Dagblad; Reuters

27-03-2015Malaria onderzoekers in "De kennis van nu"

Op woensdag 25 maart werd er in het programma "De kennis van Nu" aandacht besteed aan malaria onderzoek in Nederland. Verschillende Nederlandse onderzoekers vertelden over hun werk op het gebied van malaria bestrijding en vaccin ontwikkeling.

De uitzending is terug te zien via "uitzending gemist".

05-03-2015BOEK: parasieten bij mens en dier

Nieuw boek van Frans RochetteFrans Rochette heeft een nieuw boek geschreven met de titel Parasieten bij mens en dier.

In dit boek bezoeken we witte darmbewoners zoals spoelwormen, aarswormen en haringwormen bij de mens, bloedwormen bij paarden en spoelwormen bij honden en katten. Waarom sommige koeien bijna hun longen uit hun lijf hoesten, begrijpt men beter als men weet dat tientallen centimeter lange longwormen in hun longen vol slijm zitten.

Dit boek biedt een excursie aan in parasietenland, een boeiende rondleiding in de wondere wereld van wormen en andere parasieten.  Een boek van 181 blz vol verhalen en anekdotes met meer dan 110 kleurfoto's. Het is te koop bij uitgeverij Anoda

25-11-2014Lintworm in de hersenen

Een lintworm in de hersenen van een Britse man van Chinese afkomst resulteerde de afgelopen weken in prachtige krantenkoppen.”Man heeft vier jaar lang lintworm in hersenen”; “Man’s headaches due to tapeworm living in his brain for four years” en “Sweet dreams, everyone. Parasitic 10cm tapeworm lived in man’s brain for four years” Het betrof een Spirometra erinaceieuropaei een lintvorm van honden en katten waarbij schaaldieren en daarna vissen en amfibieën tussengastheren zijn. De mens is geen eindgastheer maar fungeert als tussengastheer, infecties bij de mens wordt ook wel sparganosis genoemd. Migrerende wormen veroorzaken diverse klachten afhankelijke van de uiteindelijke locatie. 

Nieuws bericht in het AD, the guardian.  Lees meer op de CDC website

25-08-2014Hoeveelheid parasieten bepalend voor rang gazelle

De rang van mannetjesgazelles wordt mede bepaald door de hoeveelheid parasieten die ze bij zich dragen.

Lees meer Read more

15-07-2014Messi zet zich in voor de bestrijding van Chagas

De Argentijnse voetbalspeler Lionel Messi van FC Barcelona doet een oproep om de ziekte van Chagas te bestrijden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Trypanosoma cruzi en wordt overgedragen door wantsen.

Bekijk de oproep op YouTube en lees meer over de parasiet Factsheet

19-05-2014Medscape News: New Research Questions Pathogenicity of Parasite D fragilis

In Medscape News een interview met Bert Mulder arts-microbioloog  Laboratorium Microbiologie Twente Achterhoek in Hengelo en Dennis Röser arts-onderzoeker in het Statens Serum Institut in Kopenhagen naar aanleiding van hun presentaties op de 24th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID) in Barcelona. De hogere prevalentie die werd gevonden in personen zonder klachten in vergelijking met personen met gastro-intestinale klachten in beide studies en de afwezigheid van een correlatie tussen eredicatie van de parasiet en het verdwijnen van klachten in de Deense studies vergroot volgens de onderzoekers de twijfel omtrent de pathogeniciteit van D. fragilis.


Medscape (gratis registratie nodig) Factsheet

19-05-2014Bilharzia in Corsica, Frankrijk

Afrika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Zuidoost Azië zijn bekende endemische gebieden waar mensen besmet kunnen worden met Schistosoma bij zoetwater contact waarin slakken leven die besmet zijn met deze wormen. In het wekelijks overzicht van infectieziektensignalen van het RIVM wordt melding gemaakt van 6 personen binnen 3 families die zeer waarschijnlijk in Corsica zijn besmet met Schistosoma haematobium.


Infectieziektensignalen Factsheet

01-05-2014Entamoeba histolytica

In een recente publicatie in Nature wordt het mechanisme beschreven hoe E. histolytica menselijke cellen doden bij de invasie van het darmweefsel. In de publicatie staan mooie video’s die het proces laten zien.

Melding op Nu.nl

Factsheet

24-03-2014Geslaagde SKML deelnemersdag 2014

Op donderdagmiddag 13 maart 2014 vond in Amsterdam voor de achtste maal de jaarlijkse parasitologie deelnemersdag plaats van de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek. Zoals ieder jaar was er weer een goede opkomst met meer dan 100 deelnemers en er werden diverse lezingen gegeven door de leden van de sectie.  De individuele presentaties zijn geplaatst op de SKML pagina - actueel

04-03-2014Good old days for Parasitologists

In een recent artikel over atherosclerose in de Journal of Cardiology wordt een autopsie van een Egyptische jongen besproken waarbij gevonden werd dat hij geinfecteerd was met vier parasieten: Schistosoma haematobium, Taenia species, Trichinella spiralis, en Plasmodium falciparum

Publicatie 

 

Factsheets: Schistosoma haematobium, Taenia,  Plasmodium falciparum

11-12-2013SKML deelnemersdag 2014

Donderdag 13 maart 2014, Amsterdam, KNAW

De sectie parasitologie van de SKML (Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek) organiseert zijn jaarlijkse deelnemersmiddag, wederom in het KNAW gebouw te Amsterdam.

 

Naast het bespreken van de rondzendingen van 2013 zullen specifieke onderwerpen zowel uit de kliniek als uit het laboratorium verder worden toegelicht. De lezingen zijn van 13:00 – 17:00 uur; ontvangst vanaf 12:30. Zie programma.  Locatie: Trippenhuis Amsterdam; routebeschrijving.

 

Toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dit kan t/m 28 februari.

LET OP: vorige jaren verliep inschrijving via deze website. Nu loop dit via het bureau van de SKML.

 

Voor inschrijving zie: SKML website

18-09-2013Bedwantsen rukken op

In dagblad Tubantia verscheen zaterdag 14 september een artikel over de toename van betwantsen in hotels en pensions in Nederland

 

Lees meer

04-09-2013Koning Richard III had wormen

Koning Richard III had wormen, blijkt uit een onderzoek waarbij ze in zijn recent ontdekte graf grote hoeveelheden Ascaris eieren hebben gevonden.

Lees meer: the Lancet    NOS.nl Ascaris factsheet

27-08-2013Cyclospora uitbraak in de Verenigde Staten

Na 2 laboratorium geconfirmeerde gevallen van Cyclospora infecties op 28 juni 2013, zijn tot 26 augustus verspreid over 22 staten in de VS 610 patiënten met een Cyclospora infectie gemeld.

Cyclospora cayetanensis is een protozoa die via feces, verontreinigd water of groente en fruit wordt overgedragen. De infectie wordt met enige regelmaat gezien bij reizigers naar Zuid- en Midden Amerika en zuid-oost Azië. Met name in de Verenigde Staten zijn in de afgelopen jaren verscheidene uitbraken gerapporteerd die geassocieerd zijn met het eten van geïmporteerde groente, verse kruiden en fruit.

Lees meer: CDC   Cyclospora factsheet

 

29-05-2013Truus Derks wint SKMM kwaliteitsprijs

Truus Derks heeft op 16 april tijdens de NVMM voorjaarsvergadering de SKMM kwaliteitsprijs Microbiologie in ontvangst genomen.

Lees meer

 

 

 

 

 

 

08-07-2012Bilharziasis in de Tour

De ritwinnaar in de Tour de France van 7 juli 2012, Chris Froome, heeft een bilharzia-infectie.

http://www.cyclingnews.com/news/froome-still-battling-parasitic-infection

Meer informatie over de worminfectie bilharzia (schistosomiasis) vindt u hier.

22-05-2012Nieuw geneesmiddel amoebiasis

Op 21 mei 2012 bericht NRC Handelsblad over een publicatie in Nature Medicine van een Amerikaanse onderzoeksgroep die hebben ontdekt dat het reeds geregistreerde anti-reumamiddel auranofin zeer effectief blijkt voor de behandeling van amoebiasis.

Het bericht vindt u hier

 

Meer informatie over de parasiet Entamoeba histolytica, de veroorzaker van amoebiasis vindt u hier op onze factsheet.

28-02-201229 februari Landelijke Luizendag

Naar aanleiding van de Landelijke Luizendag 2012 (zie hier) is een boek verschenen over deze parasiet geschreven door bioloog en schrijver/journalist Geert-Jan Roebers

Meer informatie over hoofdluis vindt u hier op onze factsheet over de parasiet Pediculus capitis

17-02-2012Nederlander overleden aan Balamuthia mandrillaria

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 16 februari 2012 melding van een Nederlandse jongeman die in het najaar van 2011 is overleden met een encefalitis beeld waarbij na onderzoek DNA is aangetroffen van de vrijlevende amoebe Balamuthia mandrillaris.  Mogelijk zou deze parasitaire infectie zijn opgelopen via een tropisch aquarium bij de patiënt thuis.

 

Meer informatie over deze zeer zeldzame parasiet is te vinden op deze Amerikaanse websites van het CDC.

Meer professionele informatie over deze en andere vrijlevende amoeben vindt u hier.

22-01-2012Nepmedicijnen tegen malaria in het nieuws

Afgelopen week heeft de Nederlandse media veel aandacht besteed aan nepmalariapillen. Deze valse medicijnen worden vooral in arme landen aan de man gebracht en ze zijn nauwelijks van de echte pillen te onderscheiden.

Zie ondermeer Radio Nederland Wereldomroep  , de NOS en de Volkskrant.

 

Aanleiding is een recente studie van een onderzoeksgroep uit Oxford. Ook de BBC en andere buitenlandse media hebben veel over dit onderwerp geschreven.  

 

Niet alleen mensen die wonen in gebieden waar malaria veel voorkomt lopen gevaar. Ook Nederlandse toeristen doen er goed aan om hun malariapillen altijd vanuit Nederland mee te nemen en niet ter plaatse te kopen.

 

Voor meer informatie over malaria tropica: zie onze factsheet van Plasmodium falciparum.

28-11-2011Vossenlintworm bij Nederlandse patiënt

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 10 november j.l. melding van een patiënte uit centraal Nederland waarbij een infectie met Echinococcus multilocularis is vastgesteld zonder langdurig verblijf in endemische gebieden (o.a. centraal Europa).

De diagnose kon worden bevestigd met behulp van PCR op materiaal van een cyste in de lever en met behulp van serologisch onderzoek. Zover bekend is dit de tweede patiënt die de infectie waarschijnlijk in Nederland heeft opgelopen. De eerste patiënt werd in 2009 gevonden in Zuid Limburg.


Zie hier voor meer informatie over de vossenlintworm Echinococcus multilocularis

01-09-2011Uitbraak leverbot gemeld Nederlandse toeristen in Italië

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 1 september 2011 melding van twee Nederlandse patiënten met een leverbotinfectie. Het betreft de zogenaamde katten leverbot of  Opisthorchis felineus. De infecties werd in het AMC vastgesteld. De patiënten hebben de worm opgelopen na het eten van rauwe vis in een restaurant nabij het Bolsena-meer in Noord Italië. Locaal zijn meerdere infecties vastgesteld.

Het volledige bericht vindt u hier.

Meer informatie over Opisthorchis felineus vindt u in deze para-sheet.

29-07-2011Schurft in UMC Groningen

Het RIVM maakt melding van Scabies norvegica in het UMC in Groningen.

Zie o.a. HvNl

Meer informatie over scabies, de verwekker van schurft.

29-07-2011Film Schlafkrankheit over parasiet Trypanosoma

Film SchlafkrankheitDe Duitse speelfilm Schlafkrankheit met de Nederlandse acteur Pierre Bokma is sinds deze week ook in Nederland in de bioscoop te zien. Zie voor meer info.
De film gaat over de parasitaire ziekte genaamd Humane Afrikaanse slaapziekte, veroorzaakt door de parasiet Trypanosoma.

Meer informatie over de parasiet die trypanosomiasis veroorzaakt in West-Afrika vindt u hier.

In recente publicatie van Migchelsen et al. (2011) uit Utrecht en Amsterdam wordt een overzicht gegeven over een periode van 20 jaar van import gevallen van humane Afrikaanse trypanosomiasis.

11-07-2011SKML symposium over harmonisatie

Tijdens het SKML congres “kwaliteit in harmonisatie”  op 14 juni 2011 in Nijmegen was ook een presentatie van de SKML sectie parasitologie.

Zie hier voor korte samenvatting.
De twee presentaties zijn geplaatst op de NVP website voor deelnemers parasitologie van de SKML.
 

Zie daarvoor: SKML pagina - actueel. Deze pagina is toegankelijk voor deelnemende laboratoria aan de SKML rondzendingen.  (inlog naam en wachtwoord zijn bekend bij SKML contactpersoon van ieder laboratorium).

04-04-2011Teken in het nieuws

Van 4-11 april is het de “week van de teek”, zie: http://www.weekvandeteek.nl/

met veel achtergrond informatie over deze ectoparasiet, die niet alleen de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een bacterie) kan overbrengen, maar ook de bloedparasiet babesia bij honden en mensen.

01-04-2011SKML 2011 deelnemersdag wederom succes

Op donderdagmiddag 3 maart 2011 vond in Amsterdam voor de vijfde maal de jaarlijkse parasitologie deelnemersdag plaats van de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek. In totaal waren 140 deelnemers aanwezig. Zoals gebruikelijk werden er verschillende lezingen gegeven door de leden van de sectie, was er een gastspreker en werd er afgesloten met een quiz. (zie hier voor een kort verslag van deze middag).  De diverse powerpoint presentaties zijn als pdf geplaatst op de SKML pagina - actueel. Deze pagina is toegankelijk voor deelnemende laboratoria aan de SKML rondzendingen.  (Let op, dit is niet hetzelfde als Qbase, inlog naam en wachtwoord zouden bekend moeten zijn bij SKML contactpersoon van ieder laboratorium. Anders even contact opnemen met Lisette van Lieshout).

21-01-2011George Clooney heeft malaria

 

De Amerikaanse acteur George Clooney heeft malaria opgelopen tijdens zijn recente bezoek aan Soedan. Dat heeft hij op 20 januari onthuld in een gesprek met de nieuwe CNN-talkshowhost Piers Morgan. Zie bericht in de Volkskrant.

Malaria tropica is een potentieel dodelijke ziekte, veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum.

Meer informatie over deze parasiet vindt u hier.

 

02-09-2010Melding worm (leverbot) na eten rauwe vis

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 28 september j.l. melding van een Nederlandse vrouw die een infectie met een in Europa zeldzame worm heeft opgelopen na het eten van rauwe vis in Noord Italië. Het betreft een leverbot, met enige waarschijnlijkheid de zogenaamde katten leverbot of  Opisthorchis felineus. De infectie werd in het Tergooiziekenhuis in Hilversum vastgesteld en daar werd ook deze foto gemaakt. 

Het volledige bericht vindt u hier.

Meer informatie over Opisthorchis felineus vindt u in deze para-sheet.

22-07-2010Zwemmersjeuk toename

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 22 juli j.l. melding van toename van het aantal gevallen van zwemmersjeuk in het Nederlandse zwemwater. Het bericht vindt u hier.
Meer algemene informatie over zwemmersjeuk, veroorzaakt door de parasiet Trichobilharzia is hier te vinden. Deze parasiet van eenden is verwant aan de menselijke parasiet Schistosoma, ook bekend als bilharzia. Zie hiervoor de factsheet.

08-03-2010Grote opkomst SKML deelnemersdag

Op donderdagmiddag 4 maart 2010 vond in Amsterdam voor de vierde maal de jaarlijkse parasitologie deelnemersdag plaats van de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek. In totaal waren bijna 140 deelnemers aanwezig. Zoals gebruikelijk werden er verschillende lezingen gegeven door de leden van de sectie, was er een gastspreker en werd er afgesloten met een quiz. (zie een kort verslag van deze middag).  De individuele presentaties zijn geplaatst op de SKML pagina - actueel. Deze pagina is toegankelijk voor deelnemende laboratoria aan de SKML rondzendingen.  (inlog naam en wachtwoord zijn bekend bij SKML contactpersoon van ieder laboratorium).

22-02-2010Nederland straks vrij van hoofdluis?

Nederland straks vrij van hoofdluis? Op 3 maart 2010 organiseert het landelijke steunpunt hoofdluis een nationale (anti) luizendag. Een ludieke actie om Nederland luizenvrij te krijgen door goed te kammen. Meer informatie hierover is hier te vinden. Er bestaat een startpagina over hoofdluis. Ook op YouTube aandacht voor de luizendag.

 

Ook de NVP heeft een eigen factsheet over Pediculus capitis zie hier. 

 

16-02-2010Ziekelijke Toetanchamon overleed aan malaria

toetanchamon
In de mummie van de befaamde Egyptische farao Toetanchamon is DNA van de malariaparasiet aangetroffen. Onderzoekers concluderen dat de 19 jarige farao stierf aan de gevolgen van een gebroken been en een hevige vorm van malaria in zijn hersenen. 

 

Zie ondermeer in Trouw en de BBC.  

 

Meer informatie over Plasmodium falciparum, de verwekker van malaria tropica vind u op onze factsheet

11-12-2009Activiteiten van ESGCP

De Studygroup on Clinical Parasitology (ESGCP) binnen de ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious diseases) heeft dit najaar wederom een nieuwsbrief opgesteld. Naast de nieuwsbrief staan diverse activiteiten vermeld op de website van deze werkgroep alsook enkele aankondigingen voor Europese bijeenkomsten op het gebied van de klinische parasitologie.

15-11-2009Nieuwe richtlijnen malaria diagnostiek

De Sectie Parasitologie van de SKML heeft in overleg met alle betrokken partijen de landelijke richtlijnen voor de laboratoriumdiagnostiek van malaria herzien. De vorige versie was opgesteld in 1998.
De herziene versie vindt u hier.

13-10-2009Wormen, Darwin en de Beagle

Op de Beagle: in het kielzog van Darwin. Veel media aandacht gaat naar de reis rond de wereld van de clipper Stad Amsterdam. Hierbij komt ook de parasitologie aan bod. Lees meer over wormen en slavernij op de weblog over de Beagle en op de log van evolutiebiologe Tine Huyse die samen met Bruno Gryseels enkele dagen op de Beagle verbleef opzoek naar het verhaal achter schistosomiasis in Zuid Amerika. Ook als   pdf hier. De TV uitzending op Nederland 2 vond plaats op 25 oktober.

 

Meer achtergrondinformatie over de lintworm en Schistosoma is te vinden op onze factsheets.

 

11-10-2009Infectie met Trichinella in Brabant

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 8 oktober j.l. melding van een patiënt uit Brabant met trichinellose, waarbij de infectie zeer waarschijnlijk in Nederland is opgelopen. Infectie vindt plaats door het consumeren van onvoldoende verhit, of niet goed ingevroren, vlees van besmette dieren. Veelal, maar niet uitsluitend, gaat het om varkensvlees. Naar de bron van besmetting wordt voor dit specifieke geval nog gezocht.

 

Algemene informatie over deze parasitaire aandoening is te vinden op website van het RIVM:

 

Op een andere RIVM pagina staat informatie die meer geschikt voor professionals.

15-09-2009Eerste geval van apenmalaria in Nederland

In het Havenziekenhuis in Rotterdam is dit voorjaar een zeeman afkomstig uit Borneo behandeld voor een infectie met de apenmalaria soort Plasmodium knowlesi. Hij had de infectie in Borneo opgelopen. Dit maakte het ziekenhuis op 14 september bekend. Zie persbericht.

 

Deze casus is gepubliceerd door Van Hellemond en collega’s in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases. Zie hier. Het bericht kreeg veel aandacht in de Nederlandse pers. Zie ondermeer: De Pers en NOS.

Meer achtergrondinformatie over Plasmodium knowlesi, de verwekker van apenmalaria, staat op deze factsheet.

27-07-2009Oost-Afrikaanse slaapziekte bij Nederlandse toeriste na bezoek aan Tanzania.

Zondag 12 juli werd in het LUMC een 25 jarige Nederlandse vrouw opgenomen met koorts en een “blaar” op haar linker onderarm. Zij was de dag daarvoor teruggekeerd van haar huwelijksreis naar Tanzania. Acht dagen daarvoor werd ze gebeten door grijs/bruine vliegen tijdens haar bezoek aan het Serengeti park. Vier dagen voor opname ontwikkelde zich een rode papel die groter werd met een centrale blaar. In het dikke druppel preparaat van het bloed werden trypomastigoten gezien. Met de diagnose 1e stage Afrikaanse trypanosomiasis door Trypanosoma brucei rhodesiense werd behandeling gestart met Suramine.

 

Promed melding en commentaar WHO  Trypanosoma factsheet

26-07-2009Congenitale toxoplasmosis

In korte tijd werden in het signaleringsoverleg van het RIVM 2 meldingen gemaakt van in totaal 5 gevallen van congenitale toxoplasmosis.

 

Lees meer over toxoplasmosis

20-07-2009Zalm met Anisakis

Een gynaecoloog in het LUMC werd door vrienden uitgenodigd voor een etentje. Op die avond werd zelfgerookte verse wilde zalm geserveerd. De zalm werd bij een levensmiddelengroothandel in Leiden gekocht. Naderende het einde van de maaltijd zag iemand iets bewegen op hun bord. Er zouden meerdere wormen gesignaleerde zijn. Niemand van het etentje had klachten.

Een dag later werd een “worm” naar het laboratorium van het LUMC gebracht. Bij nadere determinatie bleek het te gaan om een Anisakis sp larve

Bekijk hier een filmpje van de larve op het op het laboratorium.  Meer informatie over Anisakis spp. en Pseudoterranova

 

 

23-06-2009Drollen in zwembad zijn vaak bron van maagdarmklachten

Onder deze cryptische titel wordt in dagblad Trouw van 19 juni melding gemaakt van de mogelijke toename van het aantal Cryptosporidium infecties tengevolge van besmet zwemwater. 

 

 

Zie hier voor de publicatie in dagblad Trouw en voor meer informatie over Cryptosporidium

28-04-2009Casus van Afrikaanse slaapziekte

In het Tijdschrift voor Infectieziekten van april/mei 2009 (4(2): 61-65) beschrijven Klaassen en Smit uitgebreid een Duitse patiente met een fatale vorm van oost-Afrikaanse slaapziekte, opgelopen in Tanzania.

Zie hier voor meer informatie over Trypanosoma brucei rhodesiense, de parasiet die deze vorm van slaapziekte veroorzaakt.

20-04-2009Ectoparasieten in het nieuws: bedbug rukt op en schurft wordt vergoed

Zowel in de Nederlandse pers als de internationale media werd de nodige aandacht besteed aan het speciale congres over de bedwants (Cimex lectularius, ook wel bekend als bedluis of wandluis, in het Engels als bed bug). Deze opmerkelijke bijeenkomst vond plaats op 14 en 15 april 2009 in Washington DC. Eén van de redenen om dit congres te organiseren is dat er een wereldwijde toename wordt verwacht in het aantal in personen die last zullen hebben van deze ectoparasieten.

Ook schurft stond weer in het Nederlandse nieuws vanwege vergoeding van de medicatie. Zie hier.

24-03-2009Toename van schurft duur

In Nederland wordt een stijging gezien van het aantal patiënten met schurft. Deze huidparasiet komt men name in verzorgingstehuizen steeds vaker voor. In de media zijn berichten verschenen over de kosten die de bestrijding van schurft met zich meebrengt.
Zie artikel in het Parool.
Meer informatie over de parasiet Sarcoptes scabiei  (schurftmijt) vindt u op de website van het RIVM:

 

10-03-2009Obama en de Tseetseevlieg

In de media verscheen het bericht dat de grootmoeder van de Amerikaanse president Barack Obama zich gaat bezighouden met de bestrijding van de tseetseevlieg. Zo ook in het Parool van 10 maart .  Deze tseetsee brengt de Afrikaanse slaapziekte over, een ziekte veroorzaakt door de parasiet Trypanosma.

Meer informatie over trypanosomiasis in oost-Afrika vindt u hier en over de vorm die in west-Afrika voorkomt vindt u hier.

08-03-2009SKML deelnemersdag wederom succes

Op donderdagmiddag 5 maart 2009 vond in Amsterdam voor de derde maal de jaarlijkse parasitologie deelnemersdag plaats van de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek. In totaal waren 114 deelnemers aanwezig. Vanuit de sectie werd een serie lezingen gepresenteerd (zie een kort verslag van deze middag).  Samenvattingen van de verschillende presentaties zijn geplaatst op de SKML pagina - actueel. Deze pagina is toegankelijk voor deelnemende laboratoria aan de SKML rondzendingen.  (inlog naam en wachtwoord zijn bekend bij SKML contactpersoon van ieder laboratorium).

26-02-2009Zwemwateronderzoek

In het Infectieziekten Bulletin van februari 2009 maken Schets en collega’s van het RIVM melding van een alternatieve (moleculaire) methode voor het aantonen van Trichobilharzia in zwemwater. Alternatieven zijn noodzakelijk omdat het aantonen van geïnfecteerde slakken zeer arbeidsintensief is en specifieke expertise vergt. Het artikel vindt u hier.

Meer algemene informatie over zwemmersjeuk is hier te vinden.

08-02-2009Dirofilaria repens bij Nederlandse hond

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 6 februari j.l. melding van een publicatie in de Veterinary Record van Overgaauw en Van Dijk waarin is te lezen dat eind november bij een Nederlandse hond Dirofilaria repens is gevonden.

D. repens (draadworm) is een zoönotische infectie en wordt minder vaak gezien bij de mens. Eerdere beschreven Nederlandse infecties bij hond of mens zijn meestal gelinkt aan bezoek aan het buitenland (warmere gebieden) en/of bezit van een hond. Bijzonder aan deze casus is dat de hond nooit in het buitenland is geweest.

Zie ook eerdere NVP-bericht van oktober 2007 over een humaan geval van Dirofilaria.

30-01-2009Roemeense runderen met lintworm echinococcose

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) meldde deze week in een nieuwsbericht dat deze regelmatig een infectie met Echinococcus granulosus aantreft in runderen, afkomstig uit Roemenië. Om de introductie van deze kleine hondenlintworm in Nederland te voorkomen stelt de VWA voor om de controle in slachthuizen aan te scherpen en slachtvee uit landen waar echinococcose relatief veel voorkomt strenger te keuren.

 

In het volledige bericht wordt duidelijk vermeld dat de mens deze ziekte niet kan oplopen door het eten van besmet vlees maar alleen als hij eitjes binnenkrijgt van deze parasiet via ontlasting van een geïnfecteerde hond. Ook wordt er uitleg gegeven over het verschil tussen Echinococcus granulosus en andere lintwormen bij de hond.
 
Desondanks verscheen er in het Parool van 28 januari een bericht waarin diverse worminfecties en hun klinische verschijnselen door elkaar worden gehaald.  Ook de NOS verwart de hondenlintworm met de humane lintworm Taenia.

 

Op de website van de NVP zijn diverse factsheets te vinden waarin betrouwbare informatie staat over verschillende parasieten, waaronder  runderlintwormen bij de mens en de Echinococcus granulosus

15-01-2009Vossenlintworm bij patiënte uit Zuid Limburg

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 15 januari j.l. melding van een patiënte uit Zuid-Limburg waarbij eind 2008 een infectie met Echinococcus multilocularis werd vastgesteld. De diagnose kon met behulp van een PCR op materiaal van de cyste bevestigd worden op het RIVM. Dit zou de eerste patiënt zijn die de infectie waarschijnlijk in Nederland heeft opgelopen.
Zie hier voor meer informatie over de vossenlintworm Echinococcus multilocularis

24-12-2008Nieuwsbrief ESGCP

 De Studygroup on Clinical Parasitology (ESGCP) binnen de ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious diseases) heeft vorige week een nieuwsbrief uitgegeven. Hierin vindt u meer informatie over de activiteiten van de studiegroep, alsook enkele aankondigingen voor Europese bijeenkomsten op het gebied van de klinische parasitologie. Zie hier.

15-12-2008Nederlandse toerist met slaapziekte

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 11 december j.l. melding van een Nederlandse toerist met Oost-Afrikaanse slaapziekte. De vrouw liep de infectie waarschijnlijk op na een korte safarivakantie in Tanzania.
Meer informatie over de verwekker van Oost Afrikaanse slaapziekte,  de eencellige parasiet Tryponosoma brucei rhodesiense, vindt u hier.

 

02-12-2008Vectoren en parasieten in Nederland

In het Infectieziektenbulletin van november/december 2008 geven Scholte en collega’s een uitgebreid overzicht van de Nederlandse situatie omtrent infectieziekten die door vectoren (arthropoden) worden overgebracht. Lees hier.

Naast virussen en bacteriën worden ook enkele parasitaire aandoeningen in dit artikel besproken zoals Babesia, Leishmania en Dirofilarium.

 

28-11-2008Fraude medicijnen leishmaniasis

Vorige maand is er in de Nederlandse pers uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat twee artsen van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis zeer waarschijnlijk een medicijnschandaal in Bangladesh op het spoor zijn gekomen. Het betreft het middel Miltefosine tegen de parasitaire aandoening leishmaniasis.

Enkele berichten vindt u hier en hier.


Meer informatie over de belangrijkste verwekker van leishmaniasis in Bangladesh vindt u hier.

21-11-2008Vislintworm na het eten van rauwe zalm

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 20 november j.l. melding van twee recente infecties met de Diphyllobothrium spp.. Deze lintworm kan worden opgelopen door het eten van vis (zoals zalm) die onvoldoende is verhit of niet goed is ingevroren. Het kan niet worden uitgesloten dat één van de twee persoenen de infectie in het buitenland (Scandinavië) heeft opgelopen. Klachten ten gevolge van deze infectie zijn veelal mild of zelfs afwezig.

Meer informatie over deze parasiet staat hier

17-11-2008Patiënt met leverbot in Noord-Holland

In het wekelijks overzicht van infectieziektesignalen maakte het RIVM op 13 november j.l. melding van een Nederlandse patiënt Fasciola hepatica (leverbot). De infectie werd in Noord-Holland (Regio Kennemerland) opgedaan.

 

Tevens zijn er in september kamervragen gesteld over de risico’s op leverbot aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zie ook hier.

Meer informatie over F. hepatica staat hier :

07-10-2008Bilharzia op IJsland?

De laatste weken werden bij verschillende centra vragen gesteld met betrekking tot het voorkomen van bilharzia op IJsland! Bilharzia komt op IJsland niet voor, wel Trichobilharzia, de veroorzaker van “zwemmersjeuk” (cercariën dermatitis).

 

Publicatie over het voorkomen van Trichobilharzia species bij vogels op ijsland

28-07-2008Mensen met parasitaire wormen vatbaarder voor aids

Verscheidene Nederlandse media kwamen deze week met het volgende bericht: Mensen die besmet zijn met parasitaire wormen zijn zeer waarschijnlijk veel vatbaarder voor het aidsvirus, zo blijkt uit een wetenschappelijke publicatie. Bij het Amerikaanse onderzoek onder apen kwam naar voren dat de kans op besmetting met het aidsvirus zeventien keer groter was bij de dieren die met Schistosoma mansoni waren geïnfecteerd, dan de apen die worm-vrij waren. Meer informatie over Schistosoma mansoni vindt u hier.

21-07-2008UK-NEQAS Parasitology Study Day

Op 29 mei j.l. vond in Londen de UK-NEQAS Parasitology Study Day plaats, die deze keer sterk in het teken stond van de (sero)diagnostiek van parasitaire infecties.  Een kort verslag hierover vindt u hier.

26-06-2008Kabeljauw met Anisakis

Op 5 juni en 19 juni j.l. werd er een melding gemaakt vanuit het signaleringsoverleg van het RIVM van een mogelijke Anisakis (haringworm) besmetting van kabeljauw. Bij nader onderzoek leek het te gaan om de verwante Pseudoterranova (kabeljauwworm).
 

Meer informatie over Anisakis spp. en Pseudoterranova

02-06-2008Verslag ECMID Studygroup on Clinical Parasitology

Van 19 t/m 22 april  vond in Barcelona de 18e European Conference on Clinical Microbiology and Infectious diseases (ECCMID) plaats. Tijdens dit congres organiseerde de Studygroup on Clinical Parasitology een Educational Workshop.
Een kort verslag van de conferentie vindt u hier, alsmede meer informatie over de Studygroup.

17-04-2008Schurft in Rotterdam

In verscheidene media wordt melding gemaakt van een ernstige schurftuitbraak in een verzorgingshuis in de regio Rotterdam.

ZieAD enTV Rijnmond

 

Meer informatie over scabies , de verwekker van schurft.

12-03-2008Goede opkomst bij SKML deelnemersdag
Op donderdagmiddag 6 maart 2008 vond in Amsterdam de jaarlijkse parasitologie deelnemersdag plaats van de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek. Ruim 100 deelnemers hadden zich hiervoor aangemeld. Vanuit de sectie werd een serie lezingen gepresenteerd (zie een kort verslag van deze middag). Samenvattingen van de verschillende presentaties zijn geplaatst op de SKML pagina - actueel. Deze pagina is toegankelijk voor deelnemende laboratoria aan de SKML rondzendingen. 

 

27-02-2008Congenitale toxoplasmose in Nederland

In het Infectieziekten bulletin 18(10): 344-347  (2007) rapporteren Hofhuis en collega’s dat in de periode 1996 tot 2006 14 foetussen/ doodgeboren kinderen ten gevolge van congenitale toxoplasmose geregistreerd zijn in het Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief. Het gaat om 0-3 geregistreerde gevallen per jaar. Er lijkt over de jaren geen tendens te zijn.
Het RIVM zal in 2008 de gegevens van een éénmalige cross-sectionele studie publiceren, uitgevoerd in 2007 onder 10.000 levend geboren kinderen om daarmee inzicht te krijgen in het voorkomen van congenitale toxoplasmose in Nederland. Meer informatie over congenitale toxoplasmose is ook te vinden in het Tijdschrift voor Infectieziekten 3(1): 17-23 (2008) alwaar Miedema en Tjhie een uitgebreid overzicht geven van de kliniek en diagnostiek van congenitale infecties bij pasgeborenen.

Meer informatie over Toxoplasma

07-01-2008Scabiës bestreden in verzorgingshuis

In het Infectieziekten bulletin 18(09):306-307  (2007) wordt kort verslag gedaan van een succesvolle bestrijding van schurft in een verzorgingstehuis in Brabant. Het artikel benadrukt vooral de centrale rol van de sociaalverpleegkundige.
Artikel
  Meer informatie over scabies

09-12-2007Nieuwe ontwikkelingen in de fecesdiagnostiek

In het Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie van december 2007 (15(4):140-1450) beschrijven Van Lieshout en collega’s uit het LUMC in Leiden de nieuwe ontwikkelingen in de diagnostiek van darm parasieten. Evenals bij andere microbiologische disciplines wint de moleculaire diagnostiek, in het bijzonder de multiplex real-time PCR, steeds meer terrein.

23-11-2007Nijmeegse quiz over parasitaire infectie

In het tijdschrift Clinical Infectious Diseases (15 oktober 2007; 45:1030) beschrijven Hopman en collega’s uit Nijmegen een Nederlandse patiënt met een bijzondere presentatie van een parasitaire infectie in de vorm van een foto quiz. Het antwoord op de quiz wordt op pagina 1102 gegeven met een korte beschrijving van de infectie. 

19-11-2007Artesunaat beschikbaar

Het geneesmiddel Artesunaat, voor de intraveneuze behandeling van ernstige malaria, is vanaf heden in Nederland beschikbaar. Meer informatie.

09-11-2007Wormeieren in sperma

In The Netherlands Journal of Medicine (september 2007; 65:304-6) beschrijven Van Delft en collega’s een Nederlandse patiënt met longklachten en bloed in zijn sperma, enkele weken na een bezoek aan Zuidelijk Afrika. Grote hoeveelheden Schistosoma eieren werden aangetroffen in het sperma, maar niet in de ontlasting of urine. Nieuwsbericht.

 

Meer informatie over deze specifieke Schistosoma soort vindt u hier.

30-10-2007Behandeling malaria tropica

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (6 oktober 2007; 151: 2208-13) beschrijven Visser en collega’s hun ervaringen vanuit het Leids Universitair medisch Centrum en het Bronovo ziekenhuis met het middel artemether-lumefantrine. Dit orale middel kan worden ingezet voor het behandelen van patiënten met een ongecompliceerde malaria tropica. In hetzelfde nummer (pagina 2192-2194) geeft Kager uitgebreid commentaar op het artikel, in combinatie met een overzicht van alle in Nederland toegepaste anti-malaria middelen.

 

Meer informatie over malaria tropica vindt u hier.

26-10-2007Worm in litteken van een borsttumor

In het Tijdschrift voor Infectieziekten van oktober/november 2007 (2: P187-192) wordt door Derks en collega's uit Enschede een 45 jarige vrouw beschreven bij wie enkele maanden na een borstamputatie een zwelling werd waargenomen onder het litteken. Bij microscopisch onderzoek van het weefsel werd de filariaworm Dirofilaria repens aangetroffen. Mevrouw heeft deze zoönotische infectie waarschijnlijk in Italie opgelopen.

30-08-2007Onderzoeksgroep Tielens & van Hellemond verhuist naar Rotterdam

Naar aanleiding van het samengaan van het Havenziekenhuis met het ErasmusMC zal de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het ErasmusMC een nieuwe onderzoekslijn parasitologie starten. Het parasitologische onderzoek van Jaap van Hellemond en Lodewijk Tielens zal daartoe van de Universiteit Utrecht verplaatst worden naar het ErasmusMC. Jaap van Hellemond fungeert tevens als klinisch parasitoloog voor het Havenziekenhuis en het ErasmusMC. Lodewijk Tielens zal voor onderwijs bezigheden in deeltijd nog wel verbonden blijven aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

 

28-08-2007Kammen beter tegen hoofdluis

In verscheidene kranten heeft het ANP-bericht gestaan dat kammen net zo effectief is tegen hoofdluis als het bestrijden van de beestjes met chemische middelen. Het RIVM heeft een herziend protocol uitgegeven waarin dit staat vermeld. Tevens zal op 17 september 2007 een nieuwe campagne worden gestart waarbij het RIVM samen met de GGD’s en drogisterijen, ouders en verzorgers zullen wijzen op de voordelen van kammen.

 

Nieuwsbericht RIVM: 
Persbericht NRC/ANP
Meer informatie over hoofdluis

02-08-2007Het gevecht met malaria
Bestrijding van malaria staat momenteel volop in de aandacht in de Nederlandse bladen. In Medisch Contact van 22 juni 2007 (62:1068-1071) en in de juli-2007 uitgave van de Nederlandse National Geographic wordt uitgebreid ingegaan op de aanpak van malaria.
De mogelijkheden van verschillende tactieken (zoals bednet programmas, insecticides, geneesmiddelen en onderzoek naar potentiële vaccins) worden naast elkaar gelegd. In de National Geographic wordt dit geïllustreerd met indrukwekkende foto’s uit diverse malaria endemische gebieden.
Meer informatie over malaria tropica
19-06-2007Laboratoriumdiagnostiek Pneumocystis
In het Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie (2007;15:62-65) geven Linssen en collega-s een overzicht van de stand van zaken aangaande de laboratoriumdiagnostiek van Pneumocystis jiroveci. De laatste jaren wordt een verschuiving waargenomen naar infecties met lage concentraties van deze parasiet, ten gevolge van een relatieve toename in het aantal HIV-negatieve patiënten. Hierdoor zal de toepassing van de PCR, met een hogere gevoeligheid, een steeds grotere rol gaan spelen.

Meer informatie over Pneumocystis jiroveci.
16-06-2007Positieve bloedkweek bij malaria patient
In de American Journal of Tropical Medicine and Hygiene 76:1098 beschrijven Jutte de Vries en collega s uit Groningen een reiziger met een Plasmodium falciparum infectie (10% parasitemie) met een vals positieve bloedkweek ten gevolge van parasieten die groeien in de kweek.
15-06-2007Strongyloides in het nieuws
Surinaamse vrouw ziek door -oude- parasiet, zo kopt ondermeer het dagblad Trouw op vrijdag 15 juni naar aanleiding van een ANP bericht over een publicatie in de Lancet van 16 juni (369:2050) waarin Astrid Oude Lashof en collega s uit Nijmegen een patiënt met een langdurige Strongyloides infectie beschrijven. De 49-jarige vrouw, geboren in Suriname, was al 27 jaar niet meer in een endemisch gebied geweest. De kans dat toeristen een dergelijke infectie oplopen is aanzienlijk minder groot in vergelijking met mensen die jaren in het gebied wonen, maar kan niet zondermeer worden uitgesloten.
Nieuwsbericht in Trouw
Nieuwsbericht Telegraaf
11-05-2007Case report ziekte van Chagas
In International Journal of Cardiology (17; e58-60), van mei 2007, maakt Constatin Marcu, in samenwerking met collega’s van VU-medisch Centrum, Amsterdam, melding van een 51 jarige patiënt afkomstig uit Zuid Amerika met een hartafwijkingen ten gevolge van de ziekte van Chagas. De patient woonde sinds 3 jaar in Nederland. Meer vakkundige achtergrondinformatie in het Nederlands over Trypanosoma cruzi , de veroorzaker van de ziekte van Chagas, is te vinden op de factsheet
27-04-2007Toenemende verspreiding ziekte van Chagas
De ziekte van Chagas, veroorzaakt door de eencellige parasiet Trypanosoma cruzi komt in toenemende mate voor in Noord Amerika en Europa, aldus de WHO in een persbericht van 13 april. De ziekte wordt door insecten (wantsen) overgebracht in Zuid Amerika, maar verspreidt zich door toenemende migratie in combinatie met onvoldoende screening bij bloedbanken, ook naar andere werelddelen. Meer vakkundige achtergrondinformatie in het Nederlands over Trypanosoma cruzi is te vinden op
de parasheet
Zie hier WHO persbericht
15-02-2007SKML deelnemersmiddag
LET OP! Vanwege vele inschrijvingen is de locatie veranderd van Nieuwegein naar Amsterdam (Trippenhuis) Deze middag is bedoeld voor laboratoriummedewerkers die zich specifiek inhoudelijk met de parasitologische rondzendingen van de SKML bezighouden.
Deelnemers die zich al hebben ingeschreven krijgen rond 9 februari per e-mail bericht over de nieuwe locatie.
Meer informatie
Programma
21-01-2007Serologische diagnostiek toxoplasmose
In het Tijdschrift voor Infectieziekten van okt/nov 2006 (1: P190-198) staat een praktijkgericht overzichtsverhaal van Van Gool et al. uit het AMC over de serologische diagnostiek van toxoplasmose bij immuuncompetente patiënten en zwangeren. In het nummer van febr/maart 2007 (2:P31) is naar aanleiding van dit artikel een handzame interpretatietabel toegevoegd.
Meer informatie over de parasiet Toxoplasma gondii
21-01-2007Darmwormen verlichten MS patienten
Het wetenschapsprogramma Noorderlicht zet even de darmwormen in het zonnetje naar aanleiding van een Argentijns onderzoek naar de invloed van deze wormen op de ziekte Multipele Sclerose. Patiënten met MS vertoonde minder achteruitgang nadat ze een infectie met intestinalewormen hadden opgelopen. Ook op de website van Nature wordt dit onderzoek gemeld.
Bericht Noorderlicht
Bericht Nature news
22-12-2006Een horzellarve als souvenir
Eind 2005 kreeg T. Faber, kinderarts-infectioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht, een 12 jarig Nederlandse patiënt onder behandeling. Het meisje had sinds september recidiverende klachten (o.a. oog irritatie en zwelling van oogleden en wang). De patiënte voelde zelf iets uit haar wang kruipen. Ze was zo alert deze onverwachte verrassing niet door te slikken, zodat die ter determinatie kon worden aangeboden aan W. Hendrikx, parasitoloog aan de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht. Het bleek te gaan om een vliegenlarve. Bij navraag was het meisje in juli –augustus 2005 in Noorwegen op vakantie geweest. De larve betrof een eerste stadium van de rendierhorzel (Hypoderma tarandi). Horzels zijn obligate endoparasieten van zoogdieren, maar komen incidenteel ook bij de mens voor.
Deze case-history wordt door beide auteurs beschreven in Medical and Veterinary Entomology 20 (3), 345-346, 2006
Meer informatie en foto’s over/ More information and photographs on Hypoderma tarandi
22-12-2006Parasieten in de middeleeuwen
In een bericht in NRC handelsblad van 9 november 2006 wordt melding gemaakt van de vondst van eieren van spoelworm en zweepworm en mogelijk cysten van Echinococcus bij opgravingen naar middeleeuwse skeletten in Eindhoven. Ondertussen hebben de archeologen die dit onderzoek uitvoeren contact met parasitologen van zowel het RIVM als het LUMC om deze vondst te bevestigen.
Artikel NRC
Bericht gemeente Eindhoven (zie onderaan voor de parasieten)
Meer informatie over de opgravingen
27-10-2006Brede lintworm na bezoek Sushibar
In het Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie van september 2006 (14(3): P91-92) beschrijven Wertheim en Vreede een Nederlandse patiënt met Diphyllobotrium latum. De vrouw had verder geen klachten, maar constateerde zelf deze lintworm in haar ontlasting. Zeer waarschijnlijk heeft zij de infectie in Nederland opgelopen door het eten van rauwe vis in een Sushibar.
13-10-2006Moleculaire diagnostiek van malaria
In het Malaria Journal 5:80 (03 Oktober 2006) beschrijven Petra Mens en collegas van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en het Academisch Medisch Centrum de ontwikkeling van een moleculaire test voor de diagnose van malaria, waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen de 4 verschillende malaria soorten. De test, gebaseerd op het principe van NASBA (nucleic acid sequence based amplification technology), heeft een detectie limiet van 0.1 Plasmodium parasiet per diagnostisch monster (50 µl bloed).
Artikel
Meer vakkundige achtergrondinformatie over malaria
08-09-2006Genotypering Nederlandse Giardia
In het International Journal for Parasitology (2006; 36:849-58) rapporteren Van der Giessen en collega’s vanuit het RIVM en Haarlem over de genetische typering van Giardia afkomstig uit 100 Nederlandse patiënten. Type B werd hierbij iets vaker aangetoond dan type A (65% vs 35%) Ter vergelijking werden ook Giardia parasieten geanalyseerd uit verscheidene Nederlandse zoogdieren en materiaal afkomstig uit andere delen van de wereld. Met dit onderzoek tracht men een beter beeld te krijgen van de transmissie van deze darmparasiet, en de mogelijke rol van zoogdieren hierbij.

Meer vakkundige achtergrondinformatie over Giardia is te vinden op de
NVP Para-sheet
08-09-2006Dientamoeba bij kinderen
In het Tijdschrift voor Infectieziekten van aug/sept 2006 (1: P155-161) staat een praktijkgericht overzichtsverhaal over de positie van Dientamoeba fragilis. Deze darm parasiet wordt, mede afhankelijk van de leeftijd, bij 6-20% van de Nederlandse bevolking gezien en lijkt bij kinderen klachten te kunnen veroorzaken, waarbij buikpijn het meest op de voorgrond staat. Asymptomatische dragerschap komt echter ook voor. Behandeling kan bij deze kinderen zinvol zijn, maar ook zonder behandeling nemen de klachten veelal af. Een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie is nodig om het effect van therapie te onderzoeken en het belang van een D. fragilis infectie beter in kaart te brengen. Het artikel omvat ook niet eerder gepubliceerde bevindingen van Stumpel en collega’s vanuit het UMC St Radboud in Nijmegen.
07-09-2006De darmparasiet is extreem geduldig
In het Algemeen Dagblad van 4 september wordt melding gemaakt van een nieuw onderzoek naar tropische darmparasieten bij reizigers zonder klachten. Sommige van deze darmparasieten kunnen namenlijk op de lange duur of onder zeer specifieke omstandigheden wel tot klachten leiden. Het artikel noemt Strongyloides als voorbeeld. Bij een sterk verlaagde afweer kan deze worminfectie nog vele jaren na een tropenbezoek voor ernstige complicaties zorgen. Het onderzoeksproject is, in tegenstelling tot wat het AD vermeldt, momenteel nog niet van start gegaan. Meer informatie over het doel van dit onderzoek is te vinden op de volgende website onder
post-travel screening.
02-08-2006Leishmaniasis na vakantie Italië
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 29 juli 2006 (150: P1662-68) beschrijven Van Vliet en collega’s op zeer uitgebreide en educatieve wijze de ziektegeschiedenis van een 5 jarig Nederlands jongetje die een Leishmania infantum infectie opliep gedurende zijn vakantie in Italië. Het kind vertoonde koorts, pancytopenie en een grote milt. De uiteindelijke diagnose werd pas na anderhalf jaar gesteld, nadat de milt bij het kind was verwijderd en histologisch onderzocht. Veel artsen veronderstellen dat de ziekte leishmaniasis beperkt is tot de tropen, terwijl de parasiet ook in het zuiden van Europa voorkomt.

Meer vakkundige achtergrondinformatie over L. infantum is te vinden op de NVP para-sheet.
19-07-2006Parasieten in Analyse
Het tijdschrift Analyse - vakblad voor bioMedisch Laboratoriummedewerkers (van de NVML) heeft een themanummer parasitologie uitgebracht in juni 2006 (61:6). In vijf artikelen worden verschillende onderwerpen behandeld. Twee artikelen, over Trichomonas vaginalis en malaria, verschenen als eerder in het Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie (13:3). De drie andere artikelen behandelen (i) nieuwe ontwikkelingen in de parasitologische laboratorium diagnostiek, (ii) diagnostiek van Echinococcus granulosus en (iii) een overzichtsverhaal over Leishmania. Het tijdschrift is niet on-line verkrijgbaar, maar met een vrijwillige bijdrage (€5,-) is een exemplaar na te bestellen via nvml@nvml.nl
07-07-2006Entamoeba histolytica in Nederland
In het Tijdschrift voor Infectieziekten van juni/juli 2006 (1: P122-6) wordt melding gemaakt van twee Nederlandse patiënten met bloederige diarree en gewichtsverlies ten gevolge van een Entamoeba histolytica infectie. Beide patiënten waren de afgelopen jaren niet naar E. histolytica endemische gebieden geweest. Ook waren geen andere risico factoren bekend en de patiënten leken niet met elkaar gerelateerd. Eén van de patiënten is aan de gevolgen van de infectie overleden.

Meer vakkundige achtergrondinformatie over E. histolytica is te vinden op de
NVP para-sheet.
07-07-2006Melding zwemmersjeuk Drenthe
In het Infectieziektenbulletin van april 2006 (4:140-1) wordt melding gemaakt van zwemmersjeuk in de zomer van 2005 opgelopen in de Provincie Drenthe. Deze aandoening wordt veroorzaakt door de vogelparasiet Trichobilharzia. Achtergrondinformatie over zwemmersjeuk (cercariën-dermatitis) is teven te vinden op de NVP para-sheet over Schistosoma mansoni. Zie daar onderaan kopje “Klinische aspecten”.
Link naar Infectieziektenbulletin
Para-sheet S. mansoni
07-07-2006Evaluatie malaria profylaxe
In het Infectieziektenbulletin van juli 2006 (17(7):249-52) worden de resultaten van een evaluatieonderzoek beschreven van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) naar het gebruik van malariaprofylaxe. In 2005 werden 288 gevallen van malaria in Nederland gemeld, waarbij 32 (11%) patiënten chemoprofylaxe gebruikten volgends de LCR-richtlijnen. Verdere analyse van de data geven geen aanleiding om de bestaande LCR-richtlijnen te herzien. Wel wordt aanbevolen om EDTA-bloed en serum van alle malaria aanvragen te bewaren voor eventueel retrospectief onderzoek naar therapie resistentie. Het stuk vermeldt nog enkele aanvullende gegevens over de in 2005 gemelde malaria gevallen.
Link naar Infectieziektenbulletin
12-05-2006Uitbraak van schurft in regio Nijmegen
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 22 april 2006 (150: P918-923) beschrijven Koene en collega’s uitgebreid een uitbraak van scabies crustosa in de regio Nijmegen. Deze vond plaats in de periode september 2004 – april 2005 in 1 academisch ziekenhuis, 2 verpleeghuizen en 6 zorginstellingen waarbij in totaal tenminste 51 personen werden besmet. Verscheidende klinische, therapeutische en epidemiologische aspecten van deze aandoening worden in het betreffende artikel omschreven. Tevens wordt op overzichtelijk wijze aangegeven waarin scabies crustosa (ook wel omschreven als Scabies norvegica) afwijkt van ‘gewone’ schurft. Beide aandoeningen worden veroorzaakt door de ectoparasiet Sarcoptes scabiei.
Meer informatie over schurf en scabies crustosa/norvegica is te vinden in het LCI protocol
12-05-2006Neurocysticercose in beeld.
In het Tijdschrift voor Infectieziekten van april/mei 2006 (1: P55-63) staat een uitgebreid overzichtsverhaal over de diagnostiek en therapie van neurocysticercose in Nederlands. Het verhaal van Ang en collega’s is opgehangen aan een karakteristieke casus. In Nederland gaat het waarschijnlijk om 10 nieuwe gevallen van neurocysticercose per jaar en wordt de aandoening voornamelijk bij immigranten gezien. Cysticercose wordt veroorzaakt door Taenia solium, de varkenslintworm.

Meer vakkundige achtergrondinformatie over T. solium is te vinden op de
NVP para-sheet.
27-02-2006KIT brengt ACT/Artemisinine in kaart.
Op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking maakte het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam) de stand van zaken op rond de wereldweide belemmeringen bij de productie en distributie van Artemisinine Combinatie Therapie (ACT) voor de behandeling van malaria. De studie van het KIT zal binnenkort op de KIT-website verschijnen. Meer informatie is al te vinden op de actualiteit-site van het KIT.
06-02-2006Verspreiden katten darmparasiet Giardia?
Uit recent onderzoek is gebleken dat zowel honden als katten een vergelijkbaar type Giardia parasiet bij zich kunnen dragen als welk bij de mens voorkomt. Hierover berichtte De Telegraaf op 22 januari j.l. naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd in België. In het betreffende krantenartikel wordt sterk de suggestie gewekt dat met name katten een belangrijke infectiebron zijn voor giardiasis bij de mens. Volgens deskundigen zijn de huidige laboratoriumtechnieken echter nog niet verfijnd genoeg om te bewijzen dat het daadwerkelijk om dezelfde parasietenstam gaat. Daarbij is nog te weinig bekend over de overdracht van deze darmparasiet om te kunnen concluderen dat het bezitten van een huisdier kan leiden tot (aanhoudende) infecties met Giardia binnen het gezin. Vakkundige achtergrondinformatie over de Giardia parasiet staat hier op de NVP para-sheet.
Artikel uit De Telegraaf
24-01-2006Minder malaria als import infectie
Baas en collega's uit het AMC-Amsterdam rapporteren een afname van het aantal patiënten met import malaria zoals gezien op het AMC in Amsterdam (J. Travel Medicine, 2006; 13(1), p: 2-7). Uit een data analyse van de periode 2000-2002 blijkt een afname van 118 naar 82 gevallen. Echter, voornamelijk het aantal niet-immune personen met malaria daalde aanzienlijk gedurende die jaren (van 50 naar 14), terwijl het aantal semi-immune personen stabiel net onder de 70 blijft. Op het AMC in Amsterdam worden rond de 30-40% van alle Nederlandse malaria patiënten gezien. De geconstateerde afname van het aantal geïmporteerde malaria gevallen bij niet-immune personen lijkt dan ook een algemene trend binnen Nederland weer te geven, welke wordt ondersteund door de overige diagnostische centra in het land. Meer achtergrond informatie over malaria tropica in Nederland kunt u hier vinden.
23-01-2006Schizofrenie en Toxoplasma opnieuw in het nieuws
Naar aanleiding van een recente wetenschappelijke publicatie uit Groot-Brittannië besteedt de website van het populair wetenschappelijke programma Noorderlicht op 18 januari uitgebreid aandacht aan de mogelijke relatie tussen een infectie met Toxoplasma gondii en gedragsveranderingen bij de gastheer, in het bijzonder schizofrenie. Ook op de NVP-website werd al eerder melding gemaakt van deze onderzoekslijn. Bij de conclusies van dit onderzoek kunnen wel een aantal vraagtekens geplaatst worden en verder onderzoek om een mogelijk verband tussen Toxoplasma en gedragsveranderingen te bevestigen is zeker nodig. Meer achtergrond informatie over Toxoplasma infecties kunt u hier vinden.
19-01-2006Cutane leishmaniasis
In het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie (2005; 15:270-276) presenteren Van der Snoek en collega's uit het ErasmusMC-Rotterdam naar aanleiding van een eigen casus, een uitgebreid Nederlandstalig overzicht over de ziekte leishmaniasis. De patiënt betreft een vrouw die een huid-leishmaniasis (Leishmania braziliensis-complex) opliep tijdens een vakantie in Bolivia. Zie voor aanvullende achtergrondinformatie ook de para-sheet over Leishmania braziliensis
13-01-2006Gezocht: feces met Ascaris/Trichuris eieren
In het kader van een onderzoeksproject naar moleculaire diagnostiek van Ascaris en Trichuris zijn wij op zoek naar positieve fecesmonsters. Diagnostische laboratoria die (ongefixeerde!) feces hebben binnengekregen met Ascaris en/of Trichuris eieren worden verzocht contact met ons op te nemen op het LUMC
10-01-2006Vernieuwd protocol LCI over schistosomiasis
Vernieuwd LCI protocol waarin alle klinische, epidemiologische, diagnostische en therapeutische aspecten van deze worm infectie. Zie voor meer informatie ook de para-sheets over schistosomiasis
06-01-2006Wat ruikt de mug ?
Muggen komen af op kooldioxidegas, niet op licht. Het NRC-Handelsblad van 5 januari 2006 bericht over het onderzoek van Dr. Yu Tong Qiu in Wageningen naar het steekgedrag van de Anopheles gambiae, de Afrikaanse mug die de malaria parasiet overbrengt. Algemene achtergrondinformatie over malaria tropica staat op de NVP para-sheet Plasmodium falciparum. Meer informatie over het onderzoek van Dr. Yu staat op deze site.
06-01-2006Uitheemse teek in Nederland
Uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht onder leiding van Dr. Jongejan blijkt dat de mediterrane teek Dermacentor reticulatus in delen van West-Brabant en Zeeland voorkomt. Zo staat vermeld in De Telegraaf van 29 dec 2005. Meer achtergrond informatie over deze tekensoort is te vinden op deze Tick species en deze Tick Identification Key site. Deze teek is potentieel in staat om verschillende ziekteverwekkers over te brengen, waaronder de parasieten Babesia canis en Babesia divergens 
06-01-2006Verslag van UK-NEQAS
Op 2 december 2005 vond de UK-NEQAS studiedag plaats in Londen met als thema "Toxoplasma and Fecal Parasitology". Zie hier voor een verslag van Theo Mank.
04-01-2006Electronische luizenkam
In het NRC-Handelsblad van 3 januari 2006 wordt een electronische luizenkam beschreven. Meer informatie over het apparaat staat op de site van Select Trade. Algemene achtergrondinformatie over hoofdluis staat op de NVP para-sheet Pediculus capitis.
04-11-2005Onthulling beeld rivierblindheid
Bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam is op 18 oktober 2005 het beeld 'Sightless Among Miracles' onthuld. Dit beeld is een erkenning voor de Nederlandse steun aan de internationale bestrijding van rivierblindheid, een ziekte veroorzaakt door de parasitaire worm Onchocerca volvulus. De onthulling van het beeld wordt vrij uitgebreid besproken in het Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde (29 oktober, 2005; 149(44), pagina 2475) en ook in de nationale pers heeft het de nodige aandacht gekregen. Zie ook:
Persberichten
04-11-2005Exotische lintworm
In het Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde (29 oktober, 2005; 149(44), pagina 2470-2472) maken Van Doorn en collega's uit het AMC melding van een 31 jarige man die een infectie opliep met de lintworm Diphyllobothrium latum na het eten van rauwe vis in Brazilie. In het artikel wordt de nodige achtergrondinformatie gegeven over deze in Nederland toch zeldzame parasiet.
28-10-2005De geheel herziene uitgave van het boek Medische Parasitologie is nu verkrijgbaar
Boek Medische ParasitologieIn verband met nieuwe ontwikkelingen van de parasitologische diagnostiek heeft de NVP samen met Dr. Polderman besloten om een 'geheel herziene uitgave' uit te brengen, waarin zoveel mogelijk de technieken verwerkt zijn die momenteel een toepassing hebben gevonden in de patiënten-diagnostiek en waarin ook nieuwe technologieën worden toegelicht die in ontwikkeling zijn. Dit alles is bereikt door de actieve inbreng van de kennis en ervaring van veel medewerkers van de instellingen in Nederland die zich direct bezighouden met (de ontwikkeling van) de patiënten-diagnostiek van parasitaire infecties. Verdere technische verbeteringen in de drukkunst en vernieuwd beeldmateriaal hebben bovendien geleid tot een geheel vernieuwde vormgeving waarbij de morfologische karakteristieken van de parasieten nog beter tot hun recht komen. Wij verwachten dan ook dat in de komende jaren deze nieuwe uitgave even actueel en bruikbaar zal zijn als de vorige drukken voor onder andere laboratoriummedewerkers betrokken bij parasitologische diagnostiek, studenten, deelnemers aan de door de NVP-gesteunde nascholingscursussen parasitologie, en in het parasitologie-onderwijs van het Hoger Laboratorium-Onderwijs. Het boek is verkrijgbaar bij de uitgeverij Syntax Media (49,50 euro)
inhoudsopgave van het boek
30-09-2005Themanummer parasitologie
Het Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie (13:3) is in september 2005 uitgekomen met een themanummer parasitologie. In een zestal artikelen worden verschillende onderwerpen behandeld, te weten: de diagnostiek van Trichomonas vaginalis, Toxoplasma, Leishmania en malaria, behandeling van Dientamoeba fragilis en de historie van plantaardige antiwormmiddelen. Het thema nummer is on-line te verkrijgen op de
NVMM-website
26-09-2005Beschikbaarheid Tinidazol

Fabrikant Pfizer heeft te kennen gegeven dat het middel tinidazol binnenkort weer algemeen verkrijgbaar zal zijn. Tot het moment dat herregistratie een feit is kan het middel verkregen worden via de Internationale apotheek te Venlo. Deze mogelijkheid wordt beschreven op de website van de apothekers.

Meer info
08-09-2005Leishmania bij Nederlandse mariniers
Het ministerie van Defensie heeft vier Nederlandse militairen overgevlogen van Afganistan naar de tropenafdeling van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vanwege cutane Leishmaniasis. Zo meldt een perbericht van het ANP. Een aantal andere mariniers in Mazar e Sharif, in het noorden van Afganistan, wordt nog onderzocht, evenals een aantal militairen van de genie, die het Nederlands kamp in Mazar e Sharif hebben gebouwd.
02-09-2005Kammen tegen hoofdluis

Kammen helpt beter tegen hoofdluis dan luizendodende shampoos. Zo bericht NRC Handelsblad op 20 augustus 2005 op basis van een Brits onderzoek onder schoolgaande kinderen. Uit het onderzoek van Hill et al., blijkt dat het makkelijker is om van hoofdluis af te komen door een fijne kam door nat haar te halen, dan met farmaceutische lotions. Dit kan verklaard worden door toenemende resistentie van de luizen. Kammen is vier keer effectiever dan wassen met shampoos, maar geen van de methoden werkt voor honderd procent. Zo melden de onderzoekers in British Medical Journal, 331:384; 13 augustus 2005.

02-09-2005Malaria opgelopen in een Nederlands ziekenhuis
In The Pediatric Infectious Disease Journal (24:89) maken Winterberg en collega's melding van een 12 jarige Nederlandse jongen die een infectie met Plasmodium falciparum heeft opgelopen na een verblijf van 33 dagen in een Nederlands ziekenhuis. Naast hem lag een andere patiënt met zeer ernstige malaria tropica. Het genotype van P.falciparum van beide patiënten bleek gelijk.
15-01-2005Verslag "UK-NEQAS blood parasitology study day"
Verslag "UK-NEQAS blood parasitology study day" Londen, 3 december 2004
Verslag
19-11-2004Verslag openingssymposium SKML
Verslag van startcongres "Quality on Ice", gehouden op 28 september 2004.
Verslag
19-11-2004Vernieuwd protocol van LCI over Giardia
Vernieuwd protocol van LCI over Giardia. Daarin alle klinische, epidemiologische, diagnostische en therapeutische aspecten van deze darm protozoa.
protocol
19-11-2004Uitbraak amoebiasis in Nederlands gezin
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 11 september 2004 (P:1830-1834) beschrijven Edeling en collega's een Nederlands gezin waarbij een infectie met Entamoeba histolytica werd aangetoond bij drie van de vijf gezinsleden. De zaak kwam aan het licht toen bij de moeder een leverabces werd aangetoond. De vader bleek in de voorafgaande periode al vele maanden te lijden aan ernstige chronische darmklachten. Bij een van de drie kinderen werd asymptomatisch cystendragerschap gediagnosticeerd. Opmerkelijk is dat deze 3 gezinsleden nooit in de tropen zijn geweest. De infectie werd vermoedelijk in Zuid-Italie opgelopen.
03-09-2004Aaien van hond kan blindheid veroorzaken
Onder de kop "Aaien hond kan blind maken" werd vorig jaar in een landelijk dagblad een onderzoek uit Groot-Brittannië aangehaald waarin bij honden eitjes van de hondenspoelworm Toxocara canis in de vacht waren gevonden. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 7 augustus 2004 (148:1600-03) geven Overgaauw en Van Knapen een kritische beschouwing over de uitkomsten van dit onderzoek. De kans op besmetting lijkt lang niet zo groot als in het betreffende Britse onderzoek wordt gesuggereerd. Dit wordt ondersteund door de zeer kleine aantallen bewezen humane infecties met deze hondenspoelworm in Nederland.
03-09-2004Honderd vragen over dierziekten
In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde juli/augustus 2004 (129:490-1) reageren Overgaauw en Borgsteede uitgebreid op het artikel ‘100 vragen over dierziekten’ dat in april 2004 in de Consumentengids is gepubliceerd. Het betreffende artikel blijkt veel onjuistheden te bevatten, ook op het gebied van parasitaire infecties bij dieren en de daarbij behorende risico's voor de mens. Overgaauw en Borgsteede bepleiten het belang van deskundige en correcte informatie bij dergelijke publicaties, die bestemd zijn voor een groot en algemeen publiek.
Meer informatie
14-07-2004Protocol voor aankleuren Taenia eieren
In nabespreking van SKML RZ 2004-1 monster D 297 wordt een protocol aangegeven voor Taenia species onderzoek doormiddel van een zuurvaste kleuring. Dit protocol is ter beschikking gesteld door Dr. B. Mulder, arts-microbioloog, Streeklaboratorium voor Microbiologie, Enschede. Naar onze mening duiden zuurvaste (rode) eieren op T. saginata, terwijl bij ongekleurde eieren geen uitspraak over de species kan worden gedaan. Uw ervaring met deze differentiatie methode is zeer welkom bij de SKML.
zie hier pdf-file
18-06-2004Trichuris suis als therapie tegen darmziekte
Ook in de Nederlandse pers is ruim aandacht besteed aan de opmerkelijke studie naar het therapeutisch effect van het toedienen van levende Trichurus suis eieren bij patiënten met de ziekte van Crohn of culitis ulcerosa. De oorspronkelijke studie van R.W. Summers en collega's is te vinden in Am J, Gastroenterol 2003, 98:2034; meer algemene achtergrond informatie is te lezen in een artikel van Weinstock en collega's in de J. Lab. Clin. Med 2002; 139:334.
18-06-2004Diverse artikelen over zwemmersjeuk
Het infectieziektenbulletin van mei 2004 bevat een drietal artikelen over zwemmersjeuk (cercariën dermatitis) welke wordt veroorzaakt door vogelschistosomen (Trichobilharzia). Uitgebreid wordt ingegaan op de cylcus van deze parasiet, de huidklachten die het kan veroorzaken en de mogelijkheid tot preventie.
15-06-2004Patiënt met hematurie
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 12 juni 2004 (P:1145) beschrijven Breeuwsma en De Jong kort een patiënt uit Angola met macroscopische hematurie ten gevolge van een Schistosoma infectie.
15-06-2004Serodiagnostiek Encephalitozoon
In het J. Infect. Dis. van 15 juni 2004 (189:2243) beschrijven T. van Gool en collega's de dynamiek van specifieke antilichamen bij een gezonde immunocompetente laboratorium medewerker met een (gedurende werkzaamheden opgelopen) Encephalitozoon cuniculi infectie.
17-05-2004Cryptosporidium in het zwembad
In het Infectieziektenbulletin van maart 2004 wordt een kleine uitbraak beschreven van Cryptosporidium parvum bij enkele bezoekers aan een zwembad in Eindhoven.
26-04-2004Serologie bij geïmporteerde humane trichinellosis
In het European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases van januari 2004 (23:57-60) beschrijven Pinelli en collega's van het RIVM de humorale antilichaam respons tegen Trichinella bij een groep van 5 gezinsleden waarvan 2 klinische trichinellosis opliepen na een bezoek aan voormalig Joegoslavië;.
26-04-2004Patiënt met buikpijn en gewichtsverlies
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 6 maart 2004 (P:479) beschrijven Blauwgeers en Wagtmans een patiënt afkomstig uit Suriname met buikpijn en gewichtsverlies. Gegevens over feces onderzoek of serologisch onderzoek ontbreken, maar bij histologisch onderzoek van een coecum biopt worden enkele parasieten aangetroffen met sterke gelijkenis op Strongyloides stercoralis.
02-04-2004Dientamoeba bij kinderen
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 20 maart 2004 (148: 575) beschrijven Borman en collega's uit het AMC een retrospectieve studie bij 43 kinderen met persisterende buikklachten en een Dientamoeba fragilis infectie. Alle kinderen werden behandeld met een antiprotozoaire middel en bij nacontrole na 4 weken onderzocht op D. fragilis. Bij 27 kinderen waren zowel klachten als D. fragilis verdwenen.
20-02-2004Farmacotherapeutisch Kompas
20-2-2004 Het Farmacotherapeutisch Kompas is fulltext online beschikbaar gekomen. Men kan hierin informatie over geneesmiddelen zoeken zowel op aandoening als op naam van het middel. Tevens wordt algemene informatie gegeven over groepen medicijnen (bv antihelminthica) en over de kosten van behandeling. Het Diagnostisch Kompas zal later dit jaar fulltext online beschikbaar komen.
20-02-2004Genotypering Dientamoeba fragilis
In J. Clin. Microbiol. van februari 2004 Feb;(42:631) beschrijven Ron Peek en collega's uit het AMC een PCR voor het direct aantonen van D. fragilis in feces. De PCR vertoonde een positief resultaat bij 59 van de 99 individuen waarbij D. fragilis microscopisch was geconstateerd in een SAF gefixeerd monster. Bij alle 59 PCR positieven kon het genotype bepaald worden door middel van RLFP analyse. Opmerkelijk genoeg correspondeerden alle met het genotype 1 en werd er geen relatie gevonden met het al dan niet vertonen van klinische verschijnselen.
20-02-2004Overzicht malaria import 2002
In het Infectieziekten Bulletin nummer 14 (12) 2003 geven Van der Eerder, Bosman en Visser een overzicht van de malaria import in Nederland voor het jaar 2002. Ten opzichte van 2001 is er een daling van 26% in het aantal gemelde malaria gevallen. Nog steeds wordt malaria tropica het meest gezien bij reizigers uit West-Afrikaanse landen. Opvallend is verder dat bij 12% van de meldingen de Plasmodium-species niet bekend is.
20-02-2004Geschiedenis van malaria in Nederland
In het Infectieziekten Bulletin nummer 14 (11) 2003 geeft Van der Kaaden een historisch overzicht van inheemse malaria in Nederland. Het gaat hier om Plasmodium vivax en - in veel mindere mate- P. malariae. Pas in 1970 werd Nederland door de WHO malaria vrij verklaard.
26-01-2004Astma bij kind uit de tropen
In het Tijdschrift voor Kindergeneeskunde (2003;71: 231-235) beschrijven Halbertsma en collega's een vijfjarige patiënt uit Ethiopie die zich meldt met astmatische klachten. Door middel van feces diagnostiek en serologie wordt een Strongyloides infectie vastgesteld. Klinische symptomen en behandeling worden besproken.
26-01-2004Overzicht bevindingen Engelse kwaliteitsrondzendingen
In J. Clin. Pathol (2003; 56: 927-932) geven M. Kettelhut en collega's een overzicht van de bevindingen van de parasitologische kwaliteitsrondzendingen in de UK (UKNEQAS-Parasitology). Om een mogelijke trend in de scores van de deelnemers waar te nemen werd een analyse gemaakt van de gegevens van 1986 tot 2001. In de loop der jaren blijken de deelnemende laboratoria steeds beter te scoren. Toch blijven er een aantal struikelpunten, zoals het determineren van cysten van darmprotozoa, het diagnostiseren van multiple infecties in feces, een onderscheid maken tussen P. vivax en P. ovale en het bepalen van de parasitemie bij malaria tropica. Momenteel doen rond de 18 Nederlandse laboratoria mee aan deze Engelse rondzendingen.
28-11-2003Toxoplasma infectie leidt tot ontrouw bij vrouwen
In de Telegraaf heeft op 24 september een opmerkelijk bericht gestaan over een Tsjechisch onderzoek naar gedragsveranderingen ten gevolge van Toxoplasma infectie. Dit onderzoek heeft ook in de internationale pers de nodige aandacht gekregen en heeft bovendien inspiratie geleverd voor een vraag bij het HAVO eindexamen biologie.
07-11-2003Confirmatie van Entamoeba infecties
In J. Clin. Microbiology van november 2003, (41:5041-45) beschrijven Verweij en collega's een reverse line blot hybridization assay voor het aantonen van Entamoeba infecties in ontlasting. Deze moleculaire techniek is vooral geschikt als confirmatie methode of als kwaliteitscontrole op de klassieke microscopie, en dan met name bij die Entamoeba soorten die microscopisch niet of slechts moeilijk te onderscheiden zijn.
02-11-2003Cryptosporidium na een bezoek aan de kinderboerderij
In het Infectieziektenbulletin, van oktober 2003 (14: 362 - 365) omschrijven Yap en collega's een kleine uitbraak van Cryprosporidium infectie in een schoolklas na het bezoeken van een kinderboerderij in het voorjaar van 2000. Cryptosporidium wordt ook aangetoond in de ontlasting van enkele onderzochte dieren van de kinderboerderij, echter dit blijkt om een ander subtype te gaan. Gezien de tijdsperiode tussen het bezoek van de schoolklas en het onderzoeken van de dieren, blijft het toch het meest waarschijnlijk dat de infectie via met name jonge geitjes is opgelopen. Verbeterde hygiënische richtlijnen worden voorgesteld.
02-11-2003Vossen in Zuid-Limburg besmet met vossenlintworm
In het Infectieziektenbulletin, van oktober 2003 (14: 350 - 351) maakt J. van der Giessen melding van het onderzoek naar Echinococcus multilocularis bij vossen in Zuid-Limburg. Net als bij eerder onderzoek in Groningen worden ook in dit gebied besmette vossen gevonden (prevalentie rond de 12%). Aanbevelingen worden gegeven om humane infecties te voorkomen.
24-10-2003Lintworm
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 11 oktober 2003 (147:41 p: 2020) staat een korte casusomschrijving uit het Medisch Spectrum in Enschede alwaar een lintworm (Taenia saginata) tijdens operatie uit een stoma tevoorschijn kwam.
16-10-2003QT-NASBA voor diagnostiek import malaria.
In Eur J Clin Microbiol Infect Dis (September 2003 22(9):555-7) beschrijven Schallig en collega's het toepassen van QT-NASBA voor de diagnostiek van malaria bij reizigers. Bij 26 van de 113 verdachte patiënten werd met deze kwantitatieve moleculaire methode op basis van RNA detectie een Plasmodium infectie vastgesteld. Bij 20 cases kon deze microscopisch worden bevestigd, waarbij een duidelijke correlatie werd gevonden in de parasieten load bij deze twee technieken. Bij zes patiënten was er twijfel over de specificiteit van het positieve QT-NASBA resultaat. Soort differentiatie is nog niet mogelijk.
16-10-2003Moleculaire diagnostiek bij leishmaniasis.
Het toepassen van moleculaire technieken in de parasitologische diagnostiek blijkt zeker bij leishmaniasis een winst te zijn ten opzichte van de traditionele microscopie. De PCR is in veruit de meeste gevallen gevoeliger en kan soorten onderscheiden die morfologisch niet te differentiëren zijn. Afgelopen maanden zijn een drietal publicaties verschenen waaruit opnieuw de actieve rol blijkt van het KIT in Amsterdam op dit onderzoeksgebied. In de J Am Acad Dermatol. (juli 2003 49(1):70-4) vergelijken Faber en collega's verschillende diagnostische methoden bij 46 patiënten verdacht van (geïmporteerde) cutane leishmaniasis. Ten opzichte van de klassieke diagnostische methoden blijkt ook hier de PCR het meest gevoelig. Helaas wordt in dit artikel weinig vermeld over de klinische achtergrond van deze patiënten en wordt de PCR niet toegepast voor soortdifferentiatie, iets wat juist bij cutane leishmaniasis veelal klinisch relevant is. Soortdifferentiatie wordt wel beschreven in het artikel van Schönian en collega's in Diagn Microbiol Infect Dis (september 2003 47(1):349-58) waarin 148 verdachte patiënten (zowel afkomstig uit een endemisch gebied als reizigers), evenals een ruime serie microscopische preparaten, uitgebreid worden getest met twee verschillende soorten PCR. In een ander artikel in Parasitology (september 2003 127(3):201-5) beschrijven Nimri en Schallig 76 Jordaanse patiënten met cutane leishmaniasis waarbij de toepassing van PCR wordt vergeleken met de veel meer bewerkelijke zymodene analyse voor de differentiatie tussen L. major en L. tropica.
27-06-2003Malaria profylaxis in Nederland.
In het blad Pharmacy World and Science (2003; 25(1); P:21-24) beschrijven Van Riemsdijk en collega's het effect van veranderende malaria profylaxis voorschriften in Nederland gedurende de jaren negentig. Data over aantal voorgeschreven medicaties over heel Nederland zijn hier geanalyseerd in relatie tot reisgegevens over dezelfde periode. Het absolute aantal keren dat malaria profylaxe wordt voorgeschreven neemt toe, maar per 1000 aantal reizigers is er toch een dalende trend. Tussen 1993 en 1995 neemt het aantal voorgeschreven mefloquine behandelingen sterk toe, waarna het weer daalt. Opmerkelijk zijn de regionale verschillen in het voorschrijven van malaria profylaxe.
27-06-2003Cryptosporidium en Giardia in Nederlandse zwembaden.
In het Infectieziekten bulletin van juni 2003; 14(6) p: 211-216) beschrijven F.M. Schets en G.B. Engels een onderzoek bij 5 binnenzwembaden in Nederland waar gedurende een jaar zwembadfilters zijn onderzocht op (oö)cysten. Uit de voorlopige risicoschattingen beschreven in dit artikel blijkt dat zwembaden niet uitgesloten kunnen worden als bron voor cryptosporidose in Nederland. Giardia-cysten worden sneller geïnactiveerd en vormen een geringer risico.
27-06-2003Een patiënt met neurocysticercose.
In het Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie (mei 2003 13(2):53-54) beschrijven M. van Rijen, H.D, Boogaarts, P. Beckers en R.W. Sauerwein een patiënt van Kaapverdiaanse afkomst met neurologische klachten ten gevolge van een infectie met de varkenslintworm Taenia solium. De problemen omtrent het stellen van de juiste diagnose, en de moeizame behandeling van neurocysticercose worden in dit artikel duidelijk omschreven.
27-06-2003Gebruik TFT voor diagnostiek intestinale parasieten.
In het Eur. J. Clin. Microbiol Infect Dis (2003; 22:284-290) geven Van Gool en collega's een overzicht van het toepassen van de Triple Feces Test (TFT) in de routine diagnostiek. Bij deze methode worden twee van de drie verzamelde feces monsters gefixeerd met SAF . De gegeven data van 544 inzendingen laat duidelijk zien dat de winst van de TFT in het drievoudig feces onderzoek zit en dat door het gebruik van SAF zeer regelmatig infecties met Dientamoeba fragilis worden aangetoond. Het vaker detecteren van apathogene protozoa maakt voor veel analisten het onderzoek uitdagender.
02-05-2003Drie nieuwe middelen in Nederland voor behandeling en chemoprofylaxe van malaria.
In het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde van 15 februari 2003 (147:7 p: 291-295) bespreekt Kager op overzichtelijke wijze drie malariamiddelen die recent in Nederland zijn geïntroduceerd: atovaquon-proguanil, artemether-lumefantrine en artemotil. Deze middelen zijn effectief tegen meervoudig resistente parasieten. In het artikel wordt een actueel advies gegeven voor de behandeling van malaria, als ook een globaal advies betreffende malariaprofylaxe, inclusief de dosering.
02-05-2003Dirofilariasis na een bezoek aan Zuid-Frankrijk.
In het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde van 22 maart 2003 (147:12 p: 566-569) worden twee patiënten beschreven die zich presenteerden bij het LUMC en het AMC, respectievelijk. Zij hadden last van jeukende en migrerende subcutane noduli en zwellingen en waren recent in Zuid-Frankrijk op vakantie geweest. Na verwijdering van een nodulus werd de draadworm Dilifilaria repens aangetoond. Dirofilariasis komt frequent voor bij honden en katten rond de Middellandse Zee en wordt overgedragen door muggen. Het artikel geeft een uitgebreide beschrijving van deze verder onschuldige aandoening.
02-05-2003Hevige intestinale klachten mogelijk door aarsmaden.
In het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde van 26 april 2003 (147:17 p: 813-815) beschrijven De Jong en collega´s een patiënt uit het AMC die werd opgenomen vanwege hevige diarree, eosinofiele infiltratie van het darmepitheel en een perifere eosinifilie. Als enige microbiologische bevinding werd grote hoeveelheden Enterobius vermicularis (aarsmade) gevonden. Behandeling met mebendazol leidde tot een snelle klinische verbetering en verdwijnen van de eosonofilie.
29-04-2003Baarmoeder verwijdering ten gevolge van een Schistosoma infectie.
In het European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology van mei 2003 (108; p: 106-108) wordt in een case report bericht over een Nederlandse vrouw bij wie abdominale hysterectomie plaatsvond na aanhoudende gynaecologische klachten. Bij histo-pathologisch onderzoek werden granulomateuze ontstekingshaarden gevonden, met verspreid eieren van Schistosoma mansoni. De vrouw bleek inderdaad zoetwater contact te hebben gehad in endemische gebieden (Lake Malawi). Het belang van een goede reisanamnese wordt hiermee benadrukt.
25-04-2003Aanvulling op rapportage Oost-Afrikaanse slaapziekte.
Ook in België is een geval geconstateerd van Oost-Afrikaanse slaapziekte na een bezoek aan het Serengeti-wildpark in Tanzania. Deze patiënt wordt beschreven in het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde van 22 maart 2003 (147:12 p: 581) in een reactie op de eerdere publicatie over dit onderwerp in dit tijdschrift.
28-02-2003Malariameldingen in het Infectieziekten Bulletin
Ingezonden brief en reaktie daarop over malariameldingen in het Infectieziekten Bulletin n.a.v. het artikel 'Malaria uit West Africa neemt toe'.
16-01-2003Oost-Afrikaanse slaapziekte bij Nederlandse toeristen na bezoek aan Tanzania.
Drie recente gevallen van Oost-Afrikaanse slaapziekte ten gevolge van een infectie met Trypanosoma brucei rhodesiense worden beschreven in het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde van 28 december 2002 (146:52 p: 2552-56). Alle drie de reizigers liepen de infectie op tijdens een bezoek aan de nationale parken in Tanzania en één van de patiënten overleed aan de gevolgen. Ook in andere westerse landen is een toename van trypnosomiasis geconstateerd bij toeristen die in Tanzania zijn geweest. Naast een omschrijving van de patiënten geeft dit artikel op overzichtelijke wijze achtergrond informatie over deze parasitaire aandoening. Ook het bijbehorende overzichtverhaal (146:52 p: 2527-2530) geeft een heldere uiteenzetting van de ziekte, epidemiologie, behandeling en controle.
15-11-2002Malaria uit West-Afrika neemt toe.
Eerden LJM van der, Bosman A, Visser LG. Malaria uit West-Afrika neemt toe - overzicht meldingen 1994 - 2001.
Infectieziekten Bulletin 2002; 13: 398-405.
20-10-2002Studie naar darmparasieten bij Afrikaanse asielzoekers in Nederland.
In het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde van 10 augustus 2002 (146:32 p: 1497-1501) zijn de resultaten van een epidemiologische studie gepubliceerd waarin Westerhuis en Mank rapporteren over de aanwezigheid van darmparasieten bij 956 asielzoekers die onderzocht zijn binnen een maand na aankomst in Nederland. Opvallend meer worm infecties werden aangetoond dan protozoa. Verder blijken geslacht, leeftijd en regio van herkomst belangrijke indicatoren zijn voor de prevalentie van potentieel pathogene parasieten.
15-09-2002Langdurige diarree en vermagering ten gevolge van een Cyclospora-infectie.
In het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde van 10 augustus 2002 (146:32 p: 1502-04) wordt een Nederlandse patiënt beschreven met aanhoudende diarree en ernstig gewichtsverlies na een fietstocht van Tibet naar Nepal. Bij onderzoek werden oöcysten van Cyclospora cayetanensis in de feces aangetoond. Behandeling met methoprim-sulfamethoxazol (co-trimoxazol) leverde goede resultaten. Het artikel geeft naast een omschrijving van de patiënt ook ruime achtergrond informatie over C. cayetanensis. Deze darm protozoa is pas aan het eind van de jaren '80 ontdekt als veroorzaker van diarree.
 
 
 
 
Tekstgrote:  kleiner -  groter  Pagina-navigatie:  Naar boven